مراجع بزرگی در زمینه نبود پیامبر زن در میان پیامبران مرد به تحلیل و تفسیر و بررسی پرداخته اند که به دنبال یافتن فلسفه این امر در اسلام هستند. آیت الله جوادی آملی نیز یکی از این مراجع است که در این زمینه تفسیراتی داشته است و در این رابطه اینگونه بیان می کند که دلیل اصلی نبود پیامبران زن شرایط آن دوران و سختی انجام امر هدایت در آن دوران است که در برخی از موارد نیرو و قوت مردانه برای مبارزه را نیز می طلبیده است.
دلیل نداشتن پیامبر زن چیست؟
عدم وجود پیامبران زن در میان پیامبران مرد نباید مبنی بر بی عدالتی و یا تبعیض خداوند قرار بگیرد بلکه باید با بررسی بیشتر در این زمینه دلیل اصلی و الهی آن را جویا شد که قطعا دلیل آن چیزی جز تبعیض خواهد بود. در میان ائمه زنان پاک و مطهری همچون حضرت فاطمه زهرا وجود داشته اند که لقب او.لین زن مسلمان در جهان را به خود اختصاص داده اند و این نشان دهنده عصمت و بزرگی ایشان است.
اما وجود عصمت تنها عامل کافی برای پذیرش ولایت نخواهد بود زیرا در آن دوران ولایت بر مسلمین با سختی های مختلفی رو به رو بوده است و شاید بسیاری از پیامبران ما مجبور به مبارزه و تحمل سختی در این مسیر بوده اند. وجود این سختی ها با توانمندی ظریف زنان همراه نیست و نیازمند قوتی مردانه است که به ایستادگی آنها کمک می کند.
کارهای اجرایی که در دین اسلام وجود دارد نیازمند داشتن خصوصایت بدنی و جسمانی است و این یکی از دلایل نبود پیامبر زن در اسلام است.
در دین اسلام کمال و شرافت آدمی به شدن است یعنی در حقیقت کسانی در محظر خداوند بندگان برگزیده و مخلص هستند که بتوانند دستورات الهی را به بهترین نحو اجرا کنند و این نشان دهنده این است که تبعیضی در این زمینه میان زن و مرد وجود ندارد و فقط عامل تقوا برگزیده است.
زنان بلند مرتبه ای همچون آسیه، مریم، خریجه و فاطمه زهرا که زنان برگزیده اسلامی هستند به درجه ولایت خود به عنوان یک زن در گذشته و جامعه اسلامی رسیده اند. و تنها دلیل برگزیده نشدن آنها به عنوان پیامبر شرایط گذشته اسلام و وجود سختی های و ناملایمات در این مسیر است.